Welcome Guest. Sign inor Signup

1 Answers

RPM are going High but car is not accelerating above 80 KM/H Mercury Milan

Asked by: 12 views Transmission question

Mercury Milan, model, year: 2008, 4 Cylinder 2.3L

Greetings,
I have Ford Mercury Milan 2008 with FNR5 AUTOMATIC TRANSMISSION.
The car was excellent at high speeds and acceleration was also excellent since last 3 years without any maintenance.
I was coming back from long journey of 1000 KM, I gave the car to another person to drive.
This new guy never drove Automatic Transmission.
He is driving Manual transmission only.
After 1 hour I had alarm wrench (spanner) warning light and car was not speeding above 80 KM/H and was hesitating too much to go 100 KM/H.
RPMs are going to 4000 – 5000 but car is hesitating to cross even 100 KM/H.
Previously it was going to 170 KM/H easily.
I took the car. But the damage was done.
Battery terminals were disconnected many times and for overnight for hours also.
But once the car is just moving for a minute the wrench (spanner) warning light is coming again.
Checked the fuses. Fuses are Ok.
Checked air sensor. Air sensor is ok.
Oil filter changed. Oil changed.
Air filter cleaned up.
Transmission Oil was changed some months ago.
PLEASE GUIDE ME WHAT CAN BE THE PROBLEM.
Thanks.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Answers

  1. 0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes

    Hello

    The rev up and max 80km/h are due to the transmission is in Limp mode.

    The easiest way to figure out this is to read the trouble code memory from the transmission control unit and the engine control unit with an OBD2 scanner. There could just be a sensor/shifter problem.

    When the light is on – there is a stored code in the transmission control unit. Better to read the code and get a clue than guess on things here. If you already checked the codes and got one, please post them here and I will help you out more!

     

    Ask A Mechanic Admin - Jun 10, 2018 |Reply


Answer Question